Een perfect gesprek, bestaat zoiets?

“Remember showing up imperfectly is better than not showing up at all.”

Tijdens mijn trainingen wil ik mensen bewust maken van de invloed die zij zelf hebben op de kwaliteit van een gesprek, wat voor gesprek dat dan ook is. Ik wil ze laten ervaren hoeveel waarde je kan halen uit een gesprek wanneer je nieuwsgierig blijft, wanneer je met je aandacht bij de ander kan zijn en je bereid bent om samen te leren hier beter in te worden. Want dat zie en hoor ik veel terug in mijn trainingen; mensen willen perfecte gesprekken voeren. Volgens de juiste structuur, ze willen duidelijk overkomen, niemand kwetsen, niemand het gevoel geven dat ze zich moeten verdedigen etc etc.

Nu ben ik blij dat mensen zo fanatiek goede gesprekken willen voeren, maar het haalt het plezier in ‘samen mogen leren’ er een beetje uit. En wat op de loer ligt is dat een gesprek ‘goed’ of ‘fout’ kan zijn en dat we ook zo naar elkaar gaan kijken. Vanuit een oordeel.

Natuurlijk zijn er een aantal dingen die ervoor zorgen dat een gesprek beter wordt. Dat kan zo praktisch zijn als afstemmen hoeveel tijd je beide hebt, om te voorkomen dat 1 van de 2 probeert te luisteren en tegelijkertijd aan het bedenken is hoe het gesprek beleeft te beëindigen.

En zo kan je in allerlei boeken en op Internet waslijsten vinden van wat een gesprek een goed gesprek maakt. Maar we zijn ook mensen en niet alles lukt altijd. Zo moet ik mezelf nog wel ‘s bedwingen om na een verhaal van de ander niet direct mijn ervaring te delen. En als er in een gesprek iets gebeurd dat mij raakt, benoem ik het echt niet altijd meteen. En als ik feedback geef, doe ik dat zeker niet altijd via de stappen die ik in mijn training deel. Van ieder gesprek leer ik nog steeds!

Vlak voordat ik vorige week startte met een Feedback training kwam ik deze foto tegen, vorig jaar nog van iemand ontvangen. Alle punten die worden genoemd in dit artikel zijn waardevol wat mij betreft, maar de 1e blijft bij mij het meest hangen.

“Remember showing up imperfectly is better than not showing up at all.”

Dus wanneer je een gesprek aan het uitstellen bent, plan het, vandaag nog! Bedenk of er misschien 1 ding is waar je extra aandacht aan wil schenken, bijvoorbeeld luisteren. Benoem naar de ander dat je het spannend vindt, dat je ertegenop ziet, wat dan ook. Dat haalt in ieder geval een deel van de spanning weg en je overwint daarmee iets! En daar zit de groei en ontwikkeling; in dát moment.

En mocht jij nou die ander zijn, diegene met wie het gesprek wordt uitgesteld, kijk dan met wat compassie naar de ander en blijf benieuwd! Dan worden we er samen allemaal steeds wat beter in!

Volgende
Volgende

Incasseren kan je leren!